مجتبی لشکربلوکی فعال اجتماعی در یادداشتی با عنوان «آوینی از تحول در خود تا تصریف در فرهنگ انقلاب» نوشت: سید مرتضی از زمان خودش جلوتر بود و به مسائل فرهنگی میپرداخت که بسیاری از مدعیان عرصه فرهنگ آن را درک نمیکردند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «گلستان ما»، فرهنگ، شناسنامه دسته جمعی یک جامعه است؛ برای فرهنگ، تعاریف متعدد بیان شده و از اثرات آن در فرد تا جامعه بسیار پرداخته شده است، اما نکته حائز اهمیت آن است که؛ یکی از مهمترین مؤلفههای پیشرفت یا عقب ماندگی، استحاله درونی تا تمدنسازی مسأله بسیار مهم فرهنگ است و سایه آن بر اقتصاد، سیاست و امنیت همیشه گسترانیده اشت.
پس از پایان عصر جنگ سخت و با ورود به دوره جنگ نیمهسخت، ما شاهد ورود، استفاده و اثر ابزارهای فرهنگی برای دستیابی به تسلط بر جوامع و کشورها هستیم، این مهم پس از شروع جنگ نرم (۱۹۹۰. م) به اختصاص و با قدرت، کاربردیتر شده و در حال حاضر با استفاده از جنگ شناختی-ادارکی (هیبریدی) مؤلفه اول قدرت در مهندسی افکار عمومی و مهندسی فرهنگی جامعه شده است.
نظام، ساختار و حکومتی در قرن حاضر موفق است و علاوه به رسیده به اهدافش؛ برای خود در سطح منطقه و جهان هژمونی ایجاد میکند که با آموزش و فرهنگ سازی این شاخصها، برای خود بهره مکفی ببرد.
امامین انقلاب اسلامی برای همین تأکید فراوان بر مسأله فرهنگ، فرهنگ سازی و مقابله با تهاجم فرهنگی میکنند.
«مقاومت وقتی گفته میشود، فوراً ذهن میرود به مقاومت نظامی و امنیّتی و امثال اینها. خب بله، آن هم قطعاً مقاومت است، امّا بالاتر از آن، مقاومت فرهنگی است. حصار فرهنگی، خاکریز فرهنگی در کشور اگر سست باشد، همهچیز از دست خواهد رفت.» (مقام معظم رهبری ۱۳۹۵/۰۵/۳۱)
یکی از پیشگامان این حوزه در عصر حاضر سید شهدای اهل قلم، شهید سید مرتضی آوینی بوده است.
مقام معظم رهبری در این باره میفرمایند: (شهید آوینی پیشاهنگ کارهای فرهنگی بود. این پیشاهنگی سبب میشد او گاه تنها باشد …)
سید مرتضی در شهریور سال ۱۳۲۶، در خانوادهای پر جمعیت و مستأجر در شهر ری به دنیا آمد که از نظر معیشتی در تنگنا بودند.
وی تحصیلات ابتدایی و متوسطه خود را در شهرهای زنجان، کرمان و تهران به پایان رساند و سپس به عنوان دانشجوی معماری وارد دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران شد.
سید مرتضی پس از پیروزی انقلاب اسلامی معماری را کنار گذاشت و به اقتضای ضرورتهای انقلاب به فیلمسازی مشغول شد.
اواخر سال ۱۳۷۰ «موسسهٔ فرهنگی روایت فتح» به فرمان مقام معظم رهبری تاسیس شد تا به کار فیلمسازی مستند و سینمایی دربارهٔ دفاع مقدس بپردازد و تهیهٔ مجموعهٔ روایت فتح را که بعد از پذیرش قطعنامه رها شده بود ادامه دهد.
شهید آوینی و گروه فیلمبرداران روایت فتح سفر به مناطق جنگی را از سر گرفتند و طی مدتی کمتر از یک سال کار تهیهٔ شش برنامه از مجموعهٔ ده قسمتی «شهری در آسمان» را به پایان رساندند ومقدمات تهیهٔ مجموعههای دیگری را دربارهٔ آبادان، سوسنگرد، هویزه و فکه تدارک دیدند.
شهری در آسمان که به واقعهٔ محاصره، سقوط و باز پسگیری خرمشهر میپرداخت در ماههای آخر حیات زمینی شهید آوینی از تلویزیون پخش شد، اما برنامهٔ وی برای تکمیل این مجموعه و ساختن مجموعههای دیگر با شهادتش در روز جمعه بیستم فروردین ۱۳۷۲ در قتلگاه فکه ناتمام ماند.
سید مرتضی از زمان خودش جلوتر بود و به مسائل فرهنگی میپرداخت که بسیاری از مدعیان عرصه فرهنگ آن را درک نمیکردند، هنوز هم در برخی مسائل دوره فهم تفکر او فرا نرسیده و این امر گاهی باعث تنهایی وی، دوری از او و حتی جثارت به ایشان میشد و سید مرتضی را مظلوم کرد و اگر حضور ناگهانی رهبر فرزانه انقلاب بر سر جنازه این شهید و دادن لقب «سید شهیدان اهل قلم» نبود، هنوز هم پس از حدود ۳ دهه از نبودش در جمع ما هنوز هم مظلوم در عرصه فرهنگ بود.
برخی از آثار سید شهدای اهل قلم با توجه به شرایط جامعه و شعار سال: مقاله، از دیکتاتوری پول تا اقتصاد صلواتی، کتابهای؛ توسعه و مبانی تمدن غرب، حلزونهای خانه بهدوش و آینه جادو.
سالروز شهادت سید شهدای اهل قلم، سید مرتضی آوینی و روز هنر انقلاب اسلامی گرامی باد.
© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد